Er det dine regler, der saboterer din oprydning? - Oprydningsklubben - Din genvej til et organiseret liv

Er det dine regler, der saboterer din oprydning?

Saboterer dine regler din oprydning

Vidste du, at det er regler, der saboterer din oprydning? I teorien lyder det rigtig let at rydde op. Det handler “bare” om, at alle ting skal have en fast plads, og at hver gang man har brugt en ting, så bliver den stillet på plads, lige så snart man er færdig med at bruge den.

Voila – aldrig mere rod!

Desværre er det bare ikke lige helt så ligetil.

Hvis det havde været det, så ville ingen have udfordringer med rod. Det er dine regler, der modarbejder dig, uden at du ved det.

Dit regelsæt kan modarbejde din oprydning

Alle mennesker lever efter et regelsæt, de bevidst eller ubevidst har skabt gennem livet.

Lige fra man er barn, bliver man opdraget efter bestemte regler. Mange af disse regler støtter og hjælper én i hverdagen, mens andre regler modarbejder og gør livet mere besværligt.

Man tænker bare ikke så meget over det, da det er så naturlig en del af livet at leve efter bestemte regler.

Eksempler på regler
En regel kan være at man altid har cykelhjelm på, når man cykler, eller at man altid vasker op lige så snart man har spist.

Eller at man ikke ringer til nogen efter kl. 21.00 uden det er aftalt. Eller at man ikke slår græs før kl. 10.00 i weekenden.

Vi lever efter massevis af regler hver dag uden at tænke nærmere over det.

Det samme ses ved oprydning

Jeg oplever ofte kunders udfordringer med uhensigtsmæssige regler under oprydningskonsultationer.

Fx. når de skal tage stilling til, hvad der skal ske ned deres ting, er det ofte indgroede regelsæt, der modarbejder beslutningsprocessen for den enkelte person.

Udfordringen er at regelsættet kan være så gammelt, at det kræver tid og øvelse at lære at tænke anderledes i oprydningsprocessen.

Det positive er at det kan læres
For nogle er det let at skifte gamle overbevisninger og regler ud med nye, når det opleves, at de nye regler er langt bedre for dem.

For andre kræver det en overgangsperiode, hvor det kræver tid og øvelse.

Hvilke regler kan sabotere oprydningen?

Når vi taler om oprydning, er der ofte nogle bestemte regler, der går igen, som kan give udfordringer.

I dagens blogindlæg vil jeg nævne 3 regler, der saboterer din oprydning, og som kan være skyld i, at du går i stå eller aldrig kommer i gang.

1. Prokrastinering/overspringshandlinger

Det er meget naturligt at udsætte ting eller opgaver, man synes er ubehagelige eller direkte kedelige.

Inden for psykologien kaldes dette prokrastinering, og indebærer, at man prøver at undgå en opgave, eller at man bliver ved med at udsætte den, fordi man ikke kan tage sig sammen til at udføre den.

Undskyldninger for ikke at holde fokus
Ofte laver man noget andet i stedet, og bruger nogle gange dette som undskyldning for ikke at have lavet den oprindelige opgave.

Problemet her er, at man bliver ved med at skubbe opgaver foran sig, som vokser sig større og større. Jo flere opgaver der sideløbende kommer til, des mere uoverskueligt bliver det hele.

Der opstår bunker og poser med ting
I forhold til oprydning viser det sig rent fysisk ved, at der kommer flere og flere bunker og poser i hjemmet, i stedet for at få forholdt sig til de allerede anlagte bunker og fyldte poser.

Det du kan gøre
Det man skal gøre her er at øve sig i at færdiggøre sine opgaver.

Få forholdt sig til sine ting fremfor at lave bunker, og få tømt poser i stedet for at fylde dem eller blot stille dem hen i et hjørne.

2. Perfektionisme

Perfektionisme er et begreb, der beskriver tendensen til at en person stræber efter højeste præstation inden for et eller flere områder i livet.

Som udgangspunkt er det en god og positiv egenskab.

Men for nogle er det et så gennemgribende personlighedstræk, at det påvirker alle områder i deres liv, og kan være medvirkende til stress, depression, lavt selvværd og en gennemgående forringelse af deres livskvalitet, da perfektionisten presser og dømmer sig selv hårdt.

Giver op på forhånd
Inden for oprydning kan det være medvirkende til, at perfektionisten opgiver oprydningsprojektet på forhånd, fordi han/hun ikke kan se sig selv leve op til deres egen standard.

Det du kan gøre
Her er det vigtigt at arbejde med at acceptere at løse en opgave til et sted, der føles “godt nok”, (hvilket vil være svært for perfektionisten), fremfor det kæmpe nederlag, som det vil være at lade det hele sande til i rod.

Her er det bedre at få løst opgaven så godt som det er muligt, og så kan man altid arbejde videre på den på et andet tidspunkt, hvis man ønsker at gøre den endnu bedre.

Hellere nå noget end intet.

3. Man skal vide, hvem der overtager ens ting

Nogle mennesker har rigtig svært ved at give slip på ting, hvis ikke de oplever, at det er dem selv der bestemmer, hvem der skal overtage tingene.

Derfor kan de kun give slip på tingene, når de selv giver dem videre til særligt udvalgte.

Oprydningen bliver rigtig besværlig
Det kan betyde at at oprydningen bliver rigtig besværlig, da det kræver at man er aktiv i forhold til at finde nogen, der vil overtage tingene.

Samtidig kræver det også at man sørger for at tingene kommer ud af huset, så poser og kasser med ting ikke ender med at blive stående i hjemmet.

En udfordring her kan være, at man ikke kan finde nogen der er interesserede i tingene, eller at man ikke har mulighed for at få tingene afhentet. For nogle mennesker siger ja til at overtage, men kommer bare aldrig, og henter tingene som lovet.

Tidskrævende at finde nye ejere
Der er også mange, der vælger at finde nye ejere til deres ting gennem facebookgrupper eller andre online steder.

Dette kræver rigtig meget tid, og kan også være medskyldig i at din egen oprydning trækker ud, eller aldrig bliver udført, fordi det er så tidskrævende at få lavet holdbare aftaler, og at få planlagt afhentning af tingene.

Det kan du gøre
Til det vil jeg sige – hav tillid til at dine ting kommer videre til nogen, der kan bruge dem og har glæde af dem.

Hvis du afleverer dine ting til en god genbrugsbutik, vil de kunne finde nye ejere til dine ting, og du sparer en masse tid.

Og du vil kunne komme videre med din egen oprydning uden at skulle koncentrere dig yderligere om de ting du ikke længere har brug for.

Øv dig i at give slip med god samvittighed

Du har gang i en kæmpe overspringshandling, når du er så fokuseret på hvor dine ting havner, og det udsætter dit eget ønske om et liv uden rod.

Jo mere tid du bruger på at sikre dig dine brugte tings fremtid, jo mindre tid bruger du på din egen fremtid.

Så øv dig i at give slip med god samvittighed. Selvfølgelig må du gerne give dine ting videre, men prøv at gøre det så enkelt så muligt,
så du ikke spilder en masse dyrebar tid, for at undgå at tage stilling til dine egne ting.

 

Når regler saboterer din oprydning

 

Vil du lære nye regler, der kan hjælpe dig af med dit rod?

Vil du gerne lære mere om regler, og hvordan du håndterer dem og får skabt nye gode oprydningsvaner, så har jeg lavet et helt tema om dette i Oprydningsklubben.

Her vil du blive præsenteret for forskellige typer regler der saboterer din oprydning, og lære hvordan du ved at blive bevidst om, hvad der sker i de forskellige situationer, Så du kan foretage ændringer, der vil hjælpe dig med at få succes med din oprydning.

Udover dette tema, vil du finde mange andre oprydningstemaer, oprydningschallenges, foredrag og meget andet, der hjælper dig til at få styr på dit rod. Du kan læse mere om Oprydningsklubben lige her og købe adgang til al indholdet i Oprydningsklubben lige her.

FÅ SPARRING PÅ DINE OPRYDNINGSUDFORDRINGER

Kom godt i gang med din oprydning - online sparring
Kom godt i gang med din oprydning - online sparringsforløb

OPRYDNINGSHOPPEN

Her kan du købe oprydningstemaer, medlemsskab af Oprydningsklubben VIP, oprydningschallenges og oprydningskonsultationer mm.

Oprydningsklubben VIP

Få adgang til masser af godt indhold om oprydning

Du får ubegrænset adgang til undervisning i oprydning, som er helt nede på jorden.
Klubben er der ingen, der er "forkerte". Det er dig der bestemmer, hvad du er klar til at give slip på, og i hvilket tempo oprydningen skal foregå.

Inde i Oprydningsklubben VIP vil du bl.a. finde:

  • 155 oprydningsopgaver på video og med sådan rydder du op vejledninger
  • mere end 35 målrettede oprydningstemaer
  • foredrag om rod og oprydning
  • worksheets, der støtter dig i din oprydning
  • oprydningsværktøjer, der hjælper dig til at tage gode beslutninger
  • 2 månedlige inspirerede og motiverende online sparringsmøder ift. et aktuelt tema og dine udfordringer

og meget meget mere.

Du får desuden adgang til en lukket facebookgruppe, hvor du kan dele succeser og udfordringer. Og få støtte og sparring fra oprydningskonsulent Kamille Sommer, vanementor Susanne Andreasen og de andre medlemmer i Oprydningsklubben.

Lær at rydde op og få gode oprydningsvaner - Bliv medlem af Oprydningsklubben

Pris 129 kr./mdr. Der er ingen binding. Du bestemmer selv hvor længe du vil være med. Og du bestemmer selv om og hvor meget, du vil interagere med andre i Facebook gruppen.

Du beholder den pris, du har købt dit medlemskab til lige så længe du er medlem. I Oprydningsklubben er der aldrig prisstigninger for medlemmer.

Har du spørgsmål til om Oprydningsklubben er noget for dig, er du altid velkommen til at tage kontakt til os på kontakt@oprydningsklubben.dk

Kærligst Susanne & Kamille

Download 30 ideer til ting du nemt kan fjerne fra dit hjem

Tilmeld dig Oprydningsklubbens nyhedsmail

Har du meget rod, et første step i oprydningen at få mindsket antallet af ting. Derfor får du en ideliste med 30 ting, du nemt kan fjerne fra dit hjem. Du får også adgang til vores gratis inspirationsforum og temaet: Forstå dit rod.

Få mere inspiration til din oprydning her.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept. Du kan læse mere om Cookies og privatlivspolitik her.

Luk